Probiotikus ételek
6 probiotikus étel - fogyaszd mindennap
A mikrobiom a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb mikroorganizmusok összetett ökoszisztémája. Együttesen kulcsszerepet játszanak az egész szervezet jólétének támogatásában - az immunrendszertől kezdve az emésztésen át a hangulatunkig mindent befolyásolnak. Ezek közé a mikroorganizmusok közé tartoznak a probiotikumok, amelyek segítenek egyensúlyban tartani a bél baktériumflóráját.
1. Joghurt
A joghurt az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető probiotikumokban gazdag élelmiszer. Tej erjesztésével készül, és gazdag Lactobacillus és Bifidobacterium baktériumokban, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához és az emésztés elősegítéséhez. Ha teheted, válassz természetes - lehetőleg bio - joghurtot, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy mesterséges adalékanyagokat.
2. Kefir
A kefir számos baktériumtörzset és élesztőt tartalmaz, így az egyik leggazdagabb probiotikumforrás. Az előnyei túlmutatnak a puffadás csökkentésén és az immunrendszer támogatásán - magas kalciumtartalmának köszönhetően a csontok egészségét is javíthatja.
3. Érlelt sajtok
Az érlelt sajtok, mint a parmezán, a gouda és a cheddar, az erjedési folyamatnak köszönhetően természetes probiotikumokat tartalmaznak. Bár nem tartalmaznak annyi élő mikroorganizmust, mint a joghurt vagy a kefir, van egy másik nagy előnyük: kalciumban és zsírban oldódó vitaminokban gazdagok, amelyek hozzájárulnak a csontok egészségéhez.
4. Almaecet
Az almaecet probiotikumokban gazdag, rendkívül jótékony hatással van a bélrendszerre. A pasztörizálatlan almaecet (lehetőleg bio) fogyasztása elősegíti a jó baktériumok szaporodását és javítja az emésztést. Segíthet továbbá kiegyensúlyozni a szervezet pH-értékét, hozzájárulva az egészségesebb mikrobióta kialakulásához.
5. Kimchi
A kimchi egy hagyományos koreai étel, amelyet erjesztett káposztából vagy más erjesztett zöldségekből készítenek, és olyan fűszerekkel ízesítenek, mint a chili, a fokhagyma és a gyömbér. Nemcsak probiotikumokban, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, erősíti az immunrendszert és az emésztést is támogatja.
6. Savanyú káposzta
A savanyú káposzta szintén kiváló forrása a természetes probiotikumoknak, valamint a C- és K-vitaminnak. Rendszeres fogyasztása javíthatja az emésztést és a bélrendszer egészségét, valamint elősegítheti az immunrendszer egészségét is.